Pianoles

Hartelijk welkom!

Wakker worden met de muziek van Bach in de ochtend en in slaap gesust worden met Schubert in de avond – dat was mijn jeugd, toen ik mijn moeder elke dag klassieke componisten hoorde spelen op de vleugel. Ik wil deze liefde voor muziek graag doorgeven.

Ik geef les aan beginners, gevorderden en terugkerende studenten van alle leeftijden. Ik ben vooral ervaren in het lesgeven aan kinderen, maar ik vind het ook leuk om volwassenen en jongeren piano te leren spelen.

Omdat ik ben opgegroeid met klassieke muziek en klassieke piano heb gestudeerd, zijn mijn lessen vooral gericht op klassieke muziek in de brede zin. Ik sta er echter altijd voor open om de lessen te verrijken met andere stijlen.


Praktische informatie over de pianolessen

Mijn eerste zorg is het creëren van een goede onderwijssfeer. Het belangrijkste is altijd de leerling als persoon en een goede band tussen leerling en leraar. En dan de vreugde van de muziek, de vreugde van het spelen op het instrument, van het leren en uitproberen en van het samen ontdekken van de wereld van het pianospelen.

Ik let op een evenwicht tussen muzikaliteit, techniek en inzicht in de muziektheorie. Een pianoles omvat onder meer de volgende elementen: zingen, ritme klappen, noten lezen, luisteren naar intervallen, spelen op het gehoor, bewegingsoefeningen, vingertraining enz.

Het niveau en het tempo worden individueel aan elke leerling aangepast en zijn erop gericht zijn/haar specifieke talent zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Twee keer per jaar organiseer ik een concert waar elke leerling in een ontspannen sfeer kan optreden. Dit is een mooi doel voor de leerlingen om naartoe te werken en stukken voor te bereiden.

Het is belangrijk om thuis een piano te hebben (bij uitzondering een digitale piano met een goede aanslagrespons) en regelmatig te kunnen oefenen – liefst elke dag. Bij jonge kinderen is het vaak nog nodig dat de ouders een beetje helpen bij het herinneren aan het oefenen en eventueel bij het oefenen zelf.

Irene Schwarz met een leerling aan de piano

Registratie en kosten

Registratie

Tel.: 06-44399677, Mail: artspace-ireneschwarz@gmail.com

Ik geef les in de Leuvensestraat 25, 2587 GB Den Haag.

Ik geef les op dinsdag en donderdag.

Prijzen

Leerlingen tot 21 jaar (vrijgesteld van BTW)

  • 30 minuten € 25
  • 45 minuten € 35

Leerlingen van 21 jaar en ouder

  • 30 minuten € 30 (incl. BTW)
  • 45 minuten € 42,50 (incl. BTW)
  • 60 minuten € 55 (incl. BTW)

Voor kinderen begin ik met een les van 30 minuten gedurende ongeveer de eerste 2 maanden en raad dan al snel aan om over te stappen op een les van 45 minuten. Uit ervaring is gebleken dat lessen van 45 minuten de ideale tijdspanne vormen voor meer diepgaande en uitgebreide lessen.

Kinderen en tieners hebben wekelijks les, volwassenen kunnen ook kiezen voor tweewekelijkse lessen. Er zijn geen lessen tijdens de schoolvakanties.

Muzikale carrière

1994–2005 Vioollessen bij Pavel Šiblo, muziekschool Aspang/Neder-Oostenrijk
1995–1997Pianolessen met mijn moeder
1997–2005Pianolessen bij Dr. Gabriele Teufert, Muziekschool Wr. Neustadt Neder-Oostenrijk (diverse prijzen bij het concours Prima La Musica)
2007–2011Orgellessen bij Joseph Werndl (voormalig domdirigent van Passau) Incidentele muzikale deelname aan kerkdiensten en concerten in de kerk
2011–2012Pianolessen bij Carol Shirley in Garryhill, Ierland
2013-2019Pianostudie, pianoles Tim Ovens (IGP/pianopedagogiek met focus op koordirectie) aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien
2013-2017Zanglessen aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien
2013-2018Enkele concertuitvoeringen piano
2015-2019Privé pianolessen in Wenen
2016Deelname aan de Vienna International Piano Academy
2016 u. 2018Korrepetitie bij het concours Prima La Musica
2017Plaatsvervangend lesgeven aan de Vrije Muziekschool Pötzleinsdorf Wenen (2 weken)
Seit 2020Particuliere pianostudenten in Den Haag
2021/22Plaatsvervangend docent aan de MDH Muziekakademie Den Haag (8 maanden)